Anneke van Dijk

Anneke van Dijk

Stilte is een vorm van communicatie

Je kunt elkaar aanvoelen of verbondenheid ervaren die zonder woorden wordt uitgedrukt. Hoe ervaar jij stilte? Een vraag die ik eens stelde aan een coachee. Niet echt prettig, saai, ongemakkelijk soms, was haar antwoord. Ze kreeg van mij de opdracht een rondje te lopen met een van mijn pony’s.

Vanaf het moment dat ze aankwam had ze aan een stuk door gepraat. Bij de pony’s was dat niet anders. Met het halstertouw stevig in haar hand, stapte ze flink door terwijl ze hele conversaties aan het voeren was. Met veel woorden probeerde ze pony Flo er steeds weer van te overtuigen dat het de bedoeling was om braaf een rondje met haar mee te lopen. Het viel me op dat hoe meer ze begon te praten, hoe minder makkelijk Flo met haar meeliep. Alsof de vele woorden een blokkade vormde. Ze gaf aan dat ze de opdracht lastig vond en ze niet echt het gevoel had dat ze in verbinding was met Flo. Ik gaf haar terug dat de vele woorden en het hoge tempo mij waren opgevallen. Ze mocht het daarna nog een keer proberen, maar dan in volledige stilte.

Bijzonder! Wat er toen gebeurde was bijzonder. Er kwam meer ontspanning, er was meer verbinding. Ik zag een mens en een dier die zonder woorden op zoek waren naar elkaars bedoelingen. Volgens mij wil Flo graag bij mij zijn, zei ze toen het rondje gelopen was. Voor mij in het zand stond een ontspannen coachee en pony. Weer zo’n klein gouden momentje. Hoe ervaar jij de stilte nu, vroeg ik…

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Sammy

Sammy is een eigenzinnige shetlander met een hart van goud. Hij is niet snel onder de indruk van iets. Hij is dol op spelletjes doen en werkt graag met je mee. Als er iets te eten valt, zal hij zijn best doen om dat te pakken te krijgen. Hij heeft het direct in de gaten als je de verbinding met hem verliest. Dan trekt hij zijn eigen plan. Hij is een echte clown die al heel wat mensen aan het lachen heeft gemaakt. Voor Flo is hij het stabiele, oudere maatje waar zij fijn op kan leunen als er spannende dingen gebeuren.

Flo

Flo is een hele slimme Welsh pony. Ze wil graag nieuwe dingen leren, is nieuwsgierig en heel gevoelig. Door haar gevoeligheid kan ze soms nog wel eens wat spannend vinden. Ze voelt ook heel snel emoties aan bij mensen. Daarin kan ze heel mooi spiegelen. Ze is een echte prinses met stevig karakter die met veel respect benaderd wil worden. Als je duidelijk bent en niet te pusherig, dan wil ze graag met je samen werken. Voor Sammy is zij het maatje die de leiding neemt en waar hij zo af en toe eens heerlijk mee kan dollen.

Bedankt!

Je bericht is verstuurd en ik reageer binnen twee dagen.

Je bericht is verstuurd en ik reageer binnen twee dagen.

blijf ook op de hoogte via