Waarom Coachen met paarden?

Tijdens de omgang met paarden komen allerlei zaken uit het leven op een natuurlijke manier aan de orde, zoals (non)verbale communicatie, assertiviteit, creativiteit, probleemoplossend vermogen, leiderschap, verantwoordelijkheid, samenwerking, relaties en vertrouwen.

Tijdens het uitvoeren van activiteiten met paarden ontstaan daardoor vaak als vanzelf metaforen voor het omgaan met situaties uit het dagelijks leven. Van nature zijn paarden heel sensitief. In de kudde letten en reageren ze voortdurend op elkaar. Ze leven in het hier en nu en reageren op een natuurlijke manier op je gedrag, waardoor zaken duidelijk kunnen worden. Ze zijn meesters in stille communicatie en vangen kleine non verbale signalen op. 

Wat is EAQ?

Equine Assisted Coaching is een coachingsmethodiek waarbij paarden ingezet worden, waarbij mensen leren door te ervaren en feedback krijgen van het paard. De coach faciliteert het leerproces en helpt de coachee om bewust te worden van de ervaring en tot inzichten, emoties en gevoelens te komen die tot dan onbewust waren. De coachee krijgt de ruimte en tijd om verder te experimenteren, samen met het paard, om opnieuw te ervaren. Ervaren in plaats van praten over.

Equine Assisted Coaching is een oplossing gerichte methode. In de sessie gaat het niet zozeer om de oorzaken die ten grondslag liggen van de coachvraag, maar vooral op hoe dat van invloed is en wat de coachee daar mee wil in de toekomst. De methode gaat er vanuit dat de coachen zelf de oplossing van zijn of haar vraag in zich heeft. Naast deze coachingsmethodiek, maak ik ook gebruik van het gedachtegoed uit de ACT (Acceptance en Commitment Therapy). ACT heeft als doel de psychologische flexibiliteit bij mensen te vergroten. De oefeningen, opdrachtjes en metaforen uit deze therapie vorm sluiten mooi aan bij het coachen met paarden.  

Balans Pony coachtraject

Volwassenen kunnen naast de losse coachsessies ook kiezen voor het BALANS pony coachtraject. Dit is een traject van 6 sessies met thema’s die voor veel mensen herkenbaar zijn, zoals: meer rust in je hoofd en leven, weten wat je wilt en keuzes maken. De thema’s worden uitgewerkt tijdens de activiteiten met de pony’s. Je leert jezelf beter kennen en als je beter weet wat je wilt, zorgt dat ook voor meer balans in je leven. Je krijgt een werkboekje mee naar huis. Zo kun je er thuis mee verder. De data en tijden zijn in overleg.

 

 

Goed om te weten

 • De activiteiten worden altijd uitgevoerd vanaf de grond, naast het paard en nooit op het paard.
 • Soms is één sessie al genoeg om tot inzicht of bewustwording te komen. Een traject van meerdere sessies is ook mogelijk.
 • Meestal blijkt wel wat er nodig is. Bij de intake kun je je wensen kenbaar maken.
 • Voor volwassenen is er 2 x per jaar een laagdrempelige ponycursus om samen te volgen.
 • Jongeren tussen de 16 en 20 jaar kunnen de cursus Horse&Heart volgen, samen met een vriend/vriendin.

Met welke vragen kun je je laten coachen?

 • Ik ben (hoog)gevoelig en ben zoekende in hoe ik daar mee om moet gaan.
 • Ik ben altijd bezig met wat anderen van me vinden. Ik wil leren mijn eigen weg te volgen.
 • Ik heb het niet naar mijn zin op het werk. Hoe komt dit. Tijd voor een andere baan of is er iets anders aan de hand.
 • Ik loop tegen problemen aan in de opvoeding.
 • Ik ben altijd bezig met wat anderen van me vinden. Ik wil leren mijn eigen weg te volgen.
 • Wat zijn mijn waarden en hoe ga ik daar meer naar leven.
 • Hoe ga ik om met mijn volle hoofd aan (negatieve) gedachten. Hoe krijg ik meer rust in mijn hoofd?

CONTACT

Heb je een vraag of opmerking? Gebruik dan onderstaand formulier.

Je kunt dit formulier ook gebruiken om je aan te melden voor een gratis intakegesprek.

blijf op de hoogte via mijn updates via

Bedankt!

Je bericht is verstuurd en ik reageer binnen twee dagen.

Je bericht is verstuurd en ik reageer binnen twee dagen.

blijf ook op de hoogte via

Sammy

Sammy is een eigenzinnige shetlander met een hart van goud. Hij is niet snel onder de indruk van iets. Hij is dol op spelletjes doen en werkt graag met je mee. Als er iets te eten valt, zal hij zijn best doen om dat te pakken te krijgen. Hij heeft het direct in de gaten als je de verbinding met hem verliest. Dan trekt hij zijn eigen plan. Hij is een echte clown die al heel wat mensen aan het lachen heeft gemaakt. Voor Flo is hij het stabiele, oudere maatje waar zij fijn op kan leunen als er spannende dingen gebeuren.

Flo

Flo is een hele slimme Welsh pony. Ze wil graag nieuwe dingen leren, is nieuwsgierig en heel gevoelig. Door haar gevoeligheid kan ze soms nog wel eens wat spannend vinden. Ze voelt ook heel snel emoties aan bij mensen. Daarin kan ze heel mooi spiegelen. Ze is een echte prinses met stevig karakter die met veel respect benaderd wil worden. Als je duidelijk bent en niet te pusherig, dan wil ze graag met je samen werken. Voor Sammy is zij het maatje die de leiding neemt en waar hij zo af en toe eens heerlijk mee kan dollen.